Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten zijn zachte gezwellen die verschijnen op de geslachtsorganen bij mannen en vrouwen. Ze zijn een seksueel overdraagbare infectie, veroorzaakt door bepaalde stammen van het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV-virus is zeer overdraagbaar door huid-op-huidcontact, daarom spreekt men van een seksueel overdraagbare infectie (soi).

Het HPV-virus wordt tijdens het vrijen overgedragen op de huid of het slijmvlies van een andere persoon. De oorzaak van wratten op handen en voeten is een ander virus dan dat van de genitale wratten. Een gewone wrat kan zich dan ook niet van iemands hand naar de geslachtsdelen verspreiden.

Een besmetting met het HPV-virus is de meest voorkomende van alle soi's. Mannen en vrouwen die seksueel actief zijn, lopen meer risico voor HPV-complicaties, inclusief genitale wratten. Genitale wratten kunnen pijn, ongemak en jeuk veroorzaken. Een besmetting met het virus is vooral gevaarlijk voor vrouwen omdat bepaalde stammen van HPV ook baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Bij mannen zou HPV dan weer de oorzaak zijn van meer gevallen van mond- en keelkanker.

Het virus leidt echter niet altijd tot genitale wratten. Slechts één op de honderd mensen die een besmetting oplopen, krijgt ook wratten. In de meeste gevallen verdwijnt het virus vanzelf zonder gezondheidsproblemen te veroorzaken. Een besmetting met HPV blijft wel in je bloed zitten. Dit betekent dat je het virus nog kan doorgeven aan anderen, zelfs als er geen zichtbare wratten of andere symptomen zijn.

Gebruik van een condoom kan genitale wratten niet volledig voorkomen. Dat komt omdat de wratten ook buiten de condoomrand kunnen zitten. Besmetting is ook mogelijk via de vingers of door het gebruik van een handdoek van iemand met genitale wratten.

Wat zijn de symptomen van genitale wratten

De overdracht van genitale wratten gebeurt door seksuele activiteiten, waaronder orale, vaginale en anale seks. Het is best mogelijk dat je geïnfecteerd bent, maar geen wratten krijgt.

Genitale wratten zijn niet altijd zichtbaar voor het menselijk oog. Ze kunnen heel klein zijn (1 tot 5 mm) en rozerood tot grijswit van kleur. Je kan één wrat hebben, of een cluster van wratten, waardoor het oppervlak op een bloemkool lijkt.

Genitale wratten bij mannen komen voor op de penis, bij de uitgang van de plasbuis, op de balzak, in de lies, op dijen, in of rond de anus. Bij vrouwen zien we genitale wratten vooral aan de ingang van de vagina, rond de clitoris of rond de anus. Soms zijn er ook wratten in de vagina en op de baarmoedermond. Genitale wratten kunnen ook voorkomen op lippen, mond, tong of keel van een persoon die orale seks heeft gehad met een geïnfecteerde persoon.

Zelfs als je geen genitale wratten kan waarnemen, kunnen ze nog steeds symptomen veroorzaken, zoals: afscheiding uit vagina of plasbuis, jeuk, lichte bloedingen, brandend gevoel.

Als genitale wratten zich verspreiden of groter worden, kan de aandoening ongemakkelijk of pijnlijk zijn.